Τι είναι το Bullying (Σχολικός Εκφοβισμός)

Πρόκειται για μια κοινή μορφή βίας κι επιθετικότητας, αφού τα δεδομένα δείχνουν ότι το 15-30% των παιδιών ασκούν ή υφίστανται bullying.
Το bullying χαρακτηρίζεται από αντικοινωνική και συνήθως μαθημένη συμπεριφορά. Περιλαμβάνει: σωματική ή και λεκτική επιθετικότητα, απειλές, πειράγματα, παρενόχληση, ψυχολογική βία.
Σκοπός αυτού που ασκεί bullying είναι η άσκηση εξουσίας και η επικράτηση πάνω σε άλλο άτομο. Για το λόγο αυτό, συνηθέστερα οι μικρότεροι σε ηλικία είναι θύματα των μεγαλυτέρων.
Τα αίτια για την εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς είναι ποικίλα, αλλά τα συνηθέστερα είναι η ύπαρξη αρνητικών περιβαλλοντικών παραγόντων, η ανατροφή από την οικογένεια, τα προβλήματα στο σχολείο και οι σχέσεις με τους συνομηλίκους.
Πώς να βοηθήστε τα παιδιά:
Βοηθήστε τα να εξασκηθούν σε αντιδράσεις προς αυτόν που πιθανώς να τα εκφοβίσει, τι να του πούμε, να είναι γενικά ψύχραιμα και να ζητήσουν να τους αφήσουν ήσυχους. Τα παιδιά πρέπει να θυμούνται ότι σκοπός αυτού που τα παρενοχλεί είναι να υπάρξει απόκριση/ απάντηση στο πείραγμα.
Ενθαρρύνετε το παιδί να είναι με φίλους όταν πηγαίνει ή επιστρέφει από το σχολείο, όπου συχνότερα συμβαίνουν αυτές οι συμπεριφορές.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *